måndag 28 mars 2016

youtube-undervisnign

Glad påsk!

Han är uppstånden! ...Och på vägen till Emmaus förklarade han skrifterna. Här kommer en link till en undervisningsvideo som försöker fortsätta det arbete Jesus påbörjade. Det finns fler videon i samma serie.


söndag 20 mars 2016

Gud Fader, slavägarnas skräck

Att bo i Senegal ökar min förståelse av Bibeln. Ta det här med Gud som Fader t.ex. I sin kommentar till Lukasevangeliet (Lukas för alla) skriver Tom Wright att Gud började kallas 'Fader' iom uttåget från Egypten. Då vi åkallar Fadern åkallar vi alltså den Gud som befriar från slaveri. För mig är det ett starkt vittnesbörd om vem Gud är. Att leva i ett land med afrikansk-muslimska värderingar understryker det hela. Om man inte har en man att föra ens talan minskar ens inflytande. Man tas inte lika mycket på allvar och är lättare ett offer för orättvisor, åtminstone om man är hemma härifrån. Det är inte ett sammanträffande att Gud i Bibeln kallar sig för änkornas och de faderlösas försvarare.

Det är lite underligt att Bibeln inte tar mer avstånd från slaveriet än den gör. Min tolkning är att det beror på de samhällen som beskrivs. Redan familjen var så hierarkisk att det inte var ett lika långt steg därifrån till slaveriet som det är i västvärlden idag. I NT var samhället inte färdigt att lämna bort slaveriet och Paulus såg inte att det skulle kunna kullkastas. Istället använde han Jesus strategi att göra revolution inom systemet så att makten inte längre hade någon betydelse: Till det yttre var strukturerna de samma, men som kristna skulle betydelsen av makt bli en helt annan. Makthavarna skulle älska sina undersåtar och vara generösa och ödmjuka mot dem, så som Jesus själv agerat slav genom att tvätta lärjungarnas fötter och dö för dem. Undersåtarna skulle inte missbruka generositeten utan istället återgälda den med sitt samarbete och lojalitet. De arbetade tillsammans för samma mål. Då skulle det inte längre betyda något att en var ägare och den andra slav, för alla var de ett i Kristus och gränserna hade suddats ut och ingen betedde sig längre ojämlikt. Det var tanken, men sedan dess har Paulus' idé förstås ofta missbrukats så att den istället använts till att stöda yttre strukturer, snarare än den kärlek som ställde alla maktstrukturer på sin ända och gjorde dem ointressanta.

Kom med och be till de svagas Försvarare mot missbruk av maktstrukturer och för att Sanningen skulle bli synlig. Som kristna idag har vi också möjlighet att göra strukturerna mer rättvisa (liksom Wilberforce gjorde då hans rörelse lyckades förbjuda slaveriet i England). Vi kan jobba för flyktingarnas rättigheter och för andra svaga grupper. Men alla system kan missbrukas. Utan kärlekens makt är alla strukturer misslyckade. Så är det t.ex. med yttrandefriheten. Missbrukas den leder det också till lidande. Så låt oss be om äkta rättvisa med nåd från kärlekens källa.



torsdag 17 mars 2016

Politik

Man kan väl lugnt säga att dessa tider är politiskt händelserika och potentiellt avgörande i största delen av världen. I Senegal har vi också en sväng av det. President Macky Sall vill införa 15 ändringar i lagen och det ska röstas om nu på söndag. Bland annat vill han förkorta presidentens mandat till 5 år, göra vissa förändringar i statens möjlighet att besluta om mark, samt få rätten att sätta in två extra medlemmar i... vet inte vad det är för ett råd på svenska. Hans förslag är "Oui" (ja) och förkastandet är förstås "Non". Jag hör inte mycket av nej-sidan. Häromdagen var det någon lustigkurre som beslöt att skriva "Oui" på min port. Suck! Fast man ska kanske vara nöjd över att unga intresserar sig för politik???


Det är inte bara staten som har politik. Vi håller som bäst på med kyrkans synod och jag har fått äran att representera FMS, så jag är delegat. På programmet har funnits presentationer av alla arbetsområden, av kvinnans roll i kyrkan, av reformationen och så ska vi rösta in människor på olika poster imorgon. Det har varit både kul och långt, med hård träning för sittmusklerna. Och vädret tyckte det skulle passa på att ge oss några ordentligt varma dagar. (Dum som jag är har jag inte tagit med mig en vattenflaska.) Jag tycker att årets synod har varit fridsamt och tagit fram gemenskap och goodwill.
Avdelningen för utvecklingsarbete svara på frågor.





lördag 5 mars 2016

Det händer i buchen

De två senaste veckorna har det blivit mycket körande och främst till dagklubbarna. Det har varit bra att komma igång med någonting vardagligt och samtidigt se om vårt materialförbättringsprojekt burit frukt. Möblerna är definitivt omtyckta. De är stadiga trots att de t.o.m. kunde ha varit 10 cm kortare. Klart är i varje fall att de är en ordentlig förbättring sedan tidigare. 

I en dagklubb delade läraren ut bildhäften till de mindre barnen innan han började undervisa de större om bokstaven o. Bildhäftena är väl använda och läraren sade till att de inte fick riva häftena. Det klarade de små, men då en inlimmad lim hade lossnat lite var det svårare att inte få den att lossna helt. Det som slog mig allra mest var deras behov av att diskutera vad de såg. Och vem skulle inte ha det? Vissa bilder är utanför deras erfarenhetsvärld och öppnar för nya intryck. Barnen frågade t.ex.sin lärare om en hjort-unge som de såg på bild. Vad är det? De kunde ha föreslagit en killing eller ett lamm, men för dem var det nog självklart att bilden INTE föreställde det. Alla har de stor erfarenhet av sådana djur. Och jag har ingen aning om vad hjort eller ens antilop heter på serer, så jag kunde inte hjälpa. Vet senegalesiska småbarn vad en antilop är?

Bilderhäftena har gjorts av missionsvänner i Finland och skickats med missionärers (och andras) packning till dagklubbarna, för att barnen ska lära sig läsa bilder. Väldigt få barn har böcker i Senegal och bilder finns främst på TV. I allmänhet är de mycket fina arbetsredskap som intresserar barnen.


En morgon kom vi till en klubb som var stängd. Den finns i den lokala skolans utrymmen så vi frågade grannklassens lärare om han visste varför det var så. Han berättade att vår klubb var stängd pga en olycka som hänt i lärarinnans by under natten. En stor urgammal Baobab hade fallit ner på ett hus och ett barn hade förts till sjukhus i Fatick. Lyckligtvis hade ingen skadats allvarligt, men alla var chockade. Vi for dit och besökte familjen tillsammans med dagklubbsledaren.


Ett god frukt av vårt materialförbättringsprogam var att grannklassens lärare frågade oss om de pedagogiska leksaker vi skaffat, speciellt pusslet. Han skulle gärna köpa sådana och han trodde det skulle finnas pengar för det i deras budget. Vi blev mycket nöjda att kunna bidra nya idéer.

Nu har toaletterna blivit klara och tagits i bruk. Här är två bilder från dagklubben i Tock-à-Mbel.


Min pappa är på besök. Vi passade på att besöka missionens gamla kabann dvs en slags sommarstuga. Här har de första missionärsfamiljerna dragit sig undan för att simma och ha lite privatliv på landet. Jag minns ännu hur stämningsfullt det var att sova där med andra barn och det mysiga ljuset av gaslampor. I något skede övergav vi byggnaden eftersom lokala ungdomar också gillade idén och liksom tog över den. Idag finns den strax utanför muren till Faticks lyxigaste hotell, som också har simbassäng (längs landsvägen finns också ett hotell, men det är lite enklare). På andra sidan av huset finns grinden till ett center för traditionell läkekonst med rötter i naturreligion.