torsdag 28 augusti 2014

Grodor och p^ook ke

Nu har det börjat. Grodornas kväkanden. Den senaste veckan (två veckorna?) har det regnat ganska ofta. Ömsom är det sjukt varmt och fuktigt så jag bara vill vara i duschen och ömsom svalt och behagligt efter regnen. Härligt! Med fukten och molnen kommer myggorna. Några av dem bor hemma hos mig (i tvättmaskinen?) men betydligt fler kalasar på mina ben (och t.o.m. öron) i klassrummet på kyrkans center. Myggmedel hjälper så tillvida att kräken väljer att bita någon annan stans istället. Idag gick jag och köpte en flaska insektgift som jag sprutade innan vi gick hem. Hoppas det är bättre imorgon! Mygga heter förresten pook, men "p"et låter lite (!) som ett pussljud.

Mot slutet av ett möte på centret märkte jag hur det började blåsa starkt. Havsarmen i staden ser ut som en flod, men det är saltvatten, och plötsligt började det flyga saltdamm längs dess stränder. Regnet var ganska lugnt, men vinden var hård. Flera trädgrenar hade fallit i stan och tak lyfte så att en del plåtar till och med flög ner. Hemma hade det inte regnat in. Reparationerna verkar ha fungerat bra! Däremot hade mitt träd knäckta grenar och bambuväggarna till hyddan på gården hade rasat. Får försöka åtgärda det så småningom. Min granne hjälper säkert. Strömmen och vattnet har varit igång med ojämna mellanrum. Lyckligtvis har jag en tunna tvättvatten samt en pannlampa för dylika situationer.

För någon vecka sedan fick jag veta att mina barndomsvänner från Finland råkade vara i Dakar, så jag passade på att göra en snabbvisit och titta på turistställen med dem. Trevligt återseende!


I söndags besökte jag kvinnocentret och passade på att fotas mot den gröna landsbygden. Hade visst kamouflage! Mame Coumba Faye var fotograf.

Jordnötter på den gård där mina föräldrar bott för femton år sedan.

Ett trevligt regn rullar in. Underbart ljus!

Snabba moln över Sine (havsarmen). Foto taget från kyrkans center.

Häftiga vindar över taken.

lördag 23 augusti 2014

Pappersanskaffning

För att bo i ett land behöver man ansöka om uppehållstillstånd. Ofta brukar detta innebära en pappersrumba och så även i mitt fall. Jag fick lov att skaffa vissa papper till, men lyckligtvis går det att göra här i Fatick. Det innebar bl.a. ett besök på den lokala hälsostationen. Jag for tidigt på morgonen, men vi var flera som fick vänta ett antal timmar innan vi kunde få det papper vi skulle ha. Under tiden hann jag titta på en get och en katt som strövade mellan byggnaderna. Människor kom och gick de också. Varje person som passerade hälsade med någon fras på oss som väntade. Plötsligt hördes gråt en bit bort. Snart kom en kvinna gående med ansiktet i skjortärmen, men andra hämtade henne tillbaka där hon kom från. Det var tydligen någon som dött och flera av dem som kom förbi var festklädda. (Senare, på väg hem, gick ett begravningståg förbi min gård. Det vara bara män, både i bilar och promenerande. Alla var tysta, och det var många människor. Döden är mer påtagligt synlig i Senegal än i Finland.) Jag passade också på att plugga lite serer mellan varven, för egentligen skulle jag ha varit på lektion under förmiddagen. I slutet av väntetiden började vi känna oss som en grupp och gav varandra råd om följande steg i papperanskaffningsprocessen. Jag gillar att senegaleser är sociala.

Under tiden på sjukhuset försökte jag också hålla upp ögonen för information om ebola. Det fann någon plansch, men det var faktiskt inte vidare informativt. Tydligen har det börjat spridas mer info på TV vid det här laget, men jag hade hoppats på att det skulle ha genomförts en klar och tydlig kampanj i landet i god tid innan smittan kommer hit (hur man skyddar sig, vilka symptomen är, vad man gör då någon insjuknat). Nu har jag sökt info på nätet och det fanns visst att få. Här är ett exempel.

enegaldaily.wordpress.com/2014/08/14/ebola-prevention-resources/

söndag 17 augusti 2014

Fattigdom, fadderarbete och senegalesisk livslust

Idag träffade jag för första gången som missionär en kvinna som berättade att hennes två barn inte hade fått mat. Hon talade visserligen wolof, så jag förstod inte riktigt vad hon sade. Sedan Korite (lokalt namn på festen i slutet av Ramadan för några veckor sedan) hade hennes familj haft problem med ekonomin. Regnperioden borde ha börjat tidigare. I Fatick har vi nu haft två lite större regn, men det skulle behövas så mycket mer. Hirsen borde vara längre än en man vid det här laget, men den når mig inte till knäna på de ställen där den börjat. Jordnötterna har iaf börjat komma upp. Men de familjer som redan sått sin hirs i juni, har problem nu, för de blev tvungna att så en gång till. Då tar maten slut. Kvinnan jag träffade kom med sina döttrar och frågade om någon behövde en bonne (hemhjälp). Det skulle hjälpa hushållskassan. Då jag berättade att jag redan har en bonne frågade hon om jag ville ta någon av hennes döttrar. Hon tänkte att de åtminstone skulle få mat hos mig. (Att låna ut sina barn till barnlösa är inget ovanligt här.)

Men situationen är inte hopplös. Vissa har "mycket" pengar. Andra har tillräckligt. I allmänhet (för det är ett fattigt land och de flesta får kämpa) är senegaleser duktiga på att hålla modet uppe och man hjälper varandra. Den hjälpen innebär iofs ibland att man inte lyckas med sitt företag. Ska man lyckas behöver man flytta bort från familjen, var det någon som berättade. Det gäller alltså att balansera noggrant mellan att stöda sin släkt och att göra vinst. 


En annan stor hjälp i livet är utbildning. För några år sedan började Senegals lutherska kyrka en yrkesutbildning för kvinnor i Fatick. Du kan läsa mer om den här eller meene ("här" på serer). Den utbildningen stöds av FMS:s fadderarbete, vilket innebär en stor lättnad för familjerna som ska betala studierna. En officiellt godkänd utbildning ger kännedom om rättigheter och större chans att få arbete. Åtminstone en av de kvinnor som studerat där har fått jobb (min bonne). Hennes kompis kom förbi häromdagen och hon gör en praktikperiod på ett hotell (?) här nära Fatick. Och de har alltså helt nyss avslutat sina studier.


På tal om den senegalesiska livslusten så berättade mina unga grannar att det var väldigt lugnt under Ramadan, men att det nog skulle bli mer liv i luckan efteråt. Det är det idag. Någonstans festas det med dunka-dunka musik och jag tyckte att jag också hörde Gagnam-style ett slag. Det kändes trevligt eftersom mitt tidigare kollegium uppträtt med Gagnam style på en julfest. Varma tankar och hälsningar till att som har börjat skolarbetet denna vecka!

tisdag 12 augusti 2014

Got yah!

Här är han! Lyckades fånga honom mellan myggnätet och glasfönstret då han höll på att sköta sitt jobb med att hålla myrorna i shack. Min plan är att först bomba honom med Yotox (insektgift) utifrån och sedan ta till våld då han tuppat av. Jag tycker riktigt synd om honom och vill egentligen inte ta kol på varelsen. Tänk om det skulle gå att bara vräka kräket? Vi får se imorgon! Hoppas jag inte glömmer det!

Lägg till bildtext




















fredag 8 augusti 2014

REGN! och språkstudier

Nu har det alltså då hänt! Vi har fått ett riktigt regn. Om jag inte misstar mig var det i tisdags på kvällen och natten. Under dagarna ser vi moln hela tiden och marken är härligt kompakt under fötterna då man går. Tack Gud säger jag! Folk for genast ut på åkrarna för att få igång jordnötsodlingarna. Stan var tommare än vanligt. Tyvärr regnade det in lite. Inte mycket, men tillräckligt för att vara oroande. Hus mår ju inte bra av att vara fuktiga och vem vet hur mycket fukt som finns mellan plåten och innertaket. Lyckligtvis ger mina grannar mig bra råd och mina kolleger hjälper till med att få saker att hända. Idag kom husägaren med byggkarl och tittade, så nu har vi stämt träff för att titta utifrån också och kanske åtgärda läckaget samma dag.

Jag börjar vänja mig vid att tiderna flyter lite och att saker inte går enligt planerna. Ofta blir något klart först efter några försök och är man själv sen så är det inte så farligt. Det gäller att planera in lite mer tid än jag är van vid från Finland, eftersom det alltid är någon som man ska hälsa på. Men vissa saker ska man förstås vara i tid med som språklektionen t.ex. Vår lärare är professionell och mycket kunnig. Jag är glad att det har börjat! Vi har gått igenom hälsningsfraserna som är mycket viktiga i den här kulturen. En hel del grammatik har kommit på köpet.
Mitt hem.

Det var lovande moln...

...och det blev regn!

Jag gillar gardinerna och möblerna!

Nu har jag bord, men tidigare fick jag improvisera med tvättställningen och en matta.


lördag 2 augusti 2014

Nyinflyttad, men var är regnen?

Säng och skåp kom i söndags, men det visade sig vara en hel del i huset som inte var i skick trots att jag trott det: diskbänken läcker, varmvattenskranen i badrummet behövde bytas ut, gardinstänger behövde sättas upp osv.  Jag valde att flytta in i onsdags och nu är det mesta fixat. Pastorn i grannskapet kom med sin fru och hade en hemmets välsignelse med mig. Jag var verkligt glad.

Det nya hemmet kom också med en kombo/sambo på köpet. Det var min hemhjälp som påpekade det först. Idag träffade jag honom (?) för andra gången. Jag hade varit ute och gå i naturen med min landsmaninna. Lamporna i köket hade varit släckta och jag tände för att ta något på diskbänken. Plötsligt märkte jag att kärlen i torkställningen rörde sig. Då jag lyfte på handduken sprang en gecko upp bakom skåpen (max 0,5 cm brett mellanrum). Jag hade trott att det skulle räcka med att ha en duk över disken, men nej. Min hemhjälp har med stor möda diskat i hett vatten för att kärlen inte skulle ha bakterier, men min sambo gör allt detta om intet. Å andra sidan äter han säkert upp eventuella kackerlackor. Fast kackerlackornas avföring är inte lika iögonfallande. Nej, vid bästa tillfälle ska jag ta livet av honom... Fast det kan dröja.

Inatt vaknade jag kl 3 av att det regnade. Jag steg upp och stängde alla väsentliga fönsterluckor ifall det skulle till att regna på allvar. Tyvärr blev det ingen bara några fjuttiga droppar. Det lär redan vara för sent. Hirsen på åkrarna har förstörts och det måste till en ny sats ifall regnen verkligen kommer. Alla har inte råd. Djuren skulle iaf må bra av att ha något att tugga på. Be om regn! Det behövs verkligen eftersom landet är beroende av sitt jordbruk.